Zoeken:

Over ons

NRC is meer dan ooit noodzakelijk

‘Nog steeds zien wij in de vrije ontplooiing van de gaven die in de individuele mens verborgen liggen, het hoogst bereikbare ideaal’. Deze, wat hoogdravende, zin vormt de kern van ‘Onze beginselen’ van 1 oktober 1970. Die dag verscheen het eerste nummer van de eerste jaargang van NRC Handelsblad, de fusiekrant van het Algemeen Handelsblad (1828) en de Nieuwe Rotterdamse Courant (1844). Later zouden nrc.next, NRC De Week en vooral nrc.nl nieuwe vertakkingen vormen van NRC Handelsblad.

Bijna vijftig jaar later mag de tekst van de ‘beginselen’ hier en daar inderdaad wat gedateerd klinken, inhoudelijk staat die nog als een huis. De krant belooft haar lezer aan ‘voortdurend onderzoek’ te doen, ‘waakzaam’ en ‘verdraagzaam’ te zijn, ‘steeds bereid te zijn tot vernieuwing’, en de ‘vrijheidsgedachte’ voor te staan. Op welke lezer mikt de krant? ‘Op een publiek dat bereid is na te denken’. Dat betekent dat NRC ‘geen meningen zal opdringen’, ‘in de eerste plaats de ruimst mogelijke informatie te geven op grond waarvan de lezer dan zelf zijn of haar mening kan vormen… tot nadenken geprikkeld wordt’.

Omdat we voor die lezer mogen werken, leggen we de journalistieke lat hoog. Op papier en op onze site nrc.nl. Op die verschillende podia bedrijven we dagelijks onafhankelijke, integere en transparante journalistiek die diep graaft, breed kijkt, kritisch is voor zichzelf en net verder gaat waar vele anderen stoppen. Dat doen we in tekst, maar ook met foto’s, infographics of video’s. Onze zoektocht naar de juiste feiten gaat gepaard met een gevoel voor evenwicht en nuance en wordt gedreven door de behoefte om alle kanten van het verhaal aan onze lezers te vertellen. Daarbij schieten we soms tekort. Dat proberen we, zo snel en goed als mogelijk, aan de lezer te vertellen. In een wereld waarin ‘nepnieuws’ en ‘alternatieve feiten’ de blik van de burger bewust proberen te vertroebelen, zijn we ervan overtuigd dat grondige, transparante, degelijke en genuanceerde journalistiek van NRC meer dan ooit noodzakelijk is.

Hoofdredactie NRC

Geschiedenis

NRC is een krant met een rijke geschiedenis. Een overzicht van hoe de krant veranderde sinds 1 oktober 1970.

Lees meer

Prijswinnende kwaliteitsjournalistiek

Welke journalistieke producties of medewerkers van NRC zijn bekroond met prijzen? Bekijk hier het overzicht.

Lees meer

Mediahuis groep

Onze activiteiten in Europa.

Lees meer

Werken bij Mediahuis NRC

Op zoek naar een baan of stage? Neem hier contact met ons op.

Lees meer