Zoeken:

Journalist en presentator Pieter van der Wielen (48 jaar) maakt deze zomer de overstap van de publieke omroep naar NRC. Voor NRC zal hij vanaf komend najaar een eigen interviewpodcast gaan maken. Momenteel presenteert Van der Wielen vier dagen per week het culturele nachtprogramma Nooit Meer Slapen (VPRO) op NPO Radio 1.

Pieter van der Wielen: “Ik voel me hartelijk welkom geheten bij NRC, ik heb veel zin om met het team van NRC een podcast te ontwikkelen. Het is nieuw en spannend en ik ben er van overtuigd dat het heel goed en bijzonder gaat worden.”

“Audio speelt een essentiële rol in de digitale toekomst van NRC”, zegt hoofdredacteur René Moerland. “Onze podcasts vernieuwen onze journalistiek en helpen ons een overwegend jong publiek te bereiken. Voor veel van hen is naar ons luisteren hun eerste kennismaking met NRC.” De komst van Van der Wielen vormt volgens Moerland een belangrijke volgende stap in het verder uitbouwen van audio. “We zijn trots dat een topinterviewer als Pieter voor NRC kiest. Zijn talent en ervaring zullen ons helpen verder te groeien en van NRC het journalistieke audiomerk van Nederland te maken.”

Ook chef audio Anne Moraal ziet uit naar zijn komst: “We hebben al langer de wens om een interviewserie op te starten. Een die onderscheidend is en waarvoor we de lat hoog leggen. Pieter is een fenomenale interviewer en zijn ambities sluiten naadloos aan bij de onze. Ik heb ontzettend veel zin in onze samenwerking.”

Over Pieter van der Wielen
Pieter van der Wielen won in 2015 de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn presentatie van het NPO Radio 1-programma ‘Nooit Meer Slapen’. De presentatie daarvan is sinds 2014 vier dagen per week in zijn handen. Eerder presenteerde Van der Wielen voor onder meer de NPS, NOS en VPRO verschillende programma’s als “Hoe?Zo!”, “Labyrint” en “Met het Oog op Morgen”. Voor televisie maakte hij onder meer het onderzoeksprogramma ‘Goudzoekers’ en presenteerde hij talkshow ‘Op1’. Pieter van der Wielen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Over NRC Audio: dé plek voor de beste journalistieke podcasts
Audio vormt een essentieel onderdeel van het groeiende digitale journalistieke aanbod van NRC. Met podcast bereikt NRC een groeiend, overwegend jong publiek voor wie luisteren vaak een eerste kennismaking met NRC-journalistiek vormt. Cijfers van het Nationaal Luisteronderzoek* tonen aan dat er maandelijks door ongeveer 300.000 mensen naar de verschillende titels van NRC wordt geluisterd. Samen downloaden zij ongeveer 3 miljoen afleveringen. Daartoe behoren regelmatige podcasts als “NRC Vandaag”, “NRC Haagse Zaken” en “NRC Onbehaarde Apen” en series zoals “Cocaïnekoorts” en meer recent “Pim: Twintig jaar na de moord.”

In 2020 lanceerde NRC met NRC Audio een eigen platform voor de verdere ontwikkeling van haar audio in de overtuiging dat het op lange termijn onderdeel zal uitmaken van een digitaal aanbod. In 2021 won NRC als eerste niet-omroep ooit de Zilveren Reissmicrofoon voor haar podcasts.